Ενημερωτικό δελτίο του κύκλου ζωής των Windows

Κάθε προϊόν Windows έχει έναν κύκλο ζωής. Ο κύκλος ζωής ξεκινά με την κυκλοφορία του προϊόντος και λήγει όταν πλέον το προϊόν δεν υποστηρίζεται. Η γνώση των βασικών ημερομηνιών σε αυτόν τον κύκλο ζωής σάς βοηθά να λάβετε εμπεριστατωμένες αποφάσεις σχετικά με το πότε θα κάνετε αναβάθμιση ή άλλες αλλαγές στο λογισμικό σας.

Λήξη υποστήριξης

Με τη Λήξη υποστήριξης αναφερόμαστε στην ημερομηνία από την οποία και έπειτα η Microsoft δεν παρέχει πλέον αυτόματες επιδιορθώσεις, ενημερώσεις ή τεχνική βοήθεια μέσω Internet. Αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει την πιο πρόσφατη διαθέσιμη ενημέρωση ή service pack. Χωρίς την υποστήριξη της Microsoft, δεν θα λαμβάνετε πλέον ενημερώσεις ασφαλείας που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του υπολογιστή σας από επιβλαβείς ιούς, λογισμικό spyware και άλλο κακόβουλο λογισμικό το οποίο μπορεί να υποκλέψει τις προσωπικές σας πληροφορίες. Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στο άρθρο Κύκλος ζωής υποστήριξης της Microsoft.

 Λειτουργικά συστήματα υπολογιστών-πελατών  Πιο πρόσφατη ενημέρωση ή service pack  Λήξη βασικής υποστήριξης  Λήξη εκτεταμένης υποστήριξης
  Windows XP  Service Pack 3  14 Απριλίου 2009  8 Απριλίου 2014
  Windows Vista  Service Pack 2  10 Απριλίου 2012  11 Απριλίου 2017
  Windows 7*  Service Pack 1  13 Ιανουαρίου 2015  14 Ιανουαρίου 2020
  Windows 8  Windows 8.1  9 Ιανουαρίου 2018  10 Ιανουαρίου 2023
Windows 10, κυκλοφόρησαν τον Ιούλιο του 2015**  Δ/Υ  13 Οκτωβρίου 2020  14 Οκτωβρίου 2025

Οι προηγούμενες εκδόσεις των Windows, συμπεριλαμβανομένων των Windows 7 και των Windows 8.1, διαθέτουν περιορισμένη υποστήριξη κατά την εκτέλεσή τους σε νέους επεξεργαστές και chipset από κατασκευαστές όπως η Intel, η AMD, η NVidia και η Qualcomm. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο άρθρο Συνήθεις ερωτήσεις για τον κύκλο ζωής υποστήριξης.

* Η υποστήριξη για τα Windows 7 RTM χωρίς service pack έληξε στις 9 Απριλίου 2013. Φροντίστε να εγκαταστήσετε το Windows 7 Service Pack 1 σήμερα για να εξακολουθήσετε να λαμβάνετε υποστήριξη και ενημερώσεις.

** Οι ενημερώσεις είναι αθροιστικές και κάθε ενημέρωση βασίζεται σε όλες τις ενημερώσεις που έχουν κυκλοφορήσει πριν από αυτή. Μια συσκευή πρέπει να έχει εγκατεστημένη την πιο πρόσφατη ενημέρωση, για να συνεχίσει να υποστηρίζεται. Στις ενημερώσεις μπορεί να περιλαμβάνονται νέες δυνατότητες, επιδιορθώσεις (ασφαλείας ή/και μη ασφαλείας) ή ένας συνδυασμός αυτών. Δεν λειτουργούν όλες οι δυνατότητες μιας ενημέρωσης σε όλες τις συσκευές. Μια συσκευή μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ενημερώσεις, αν το υλικό της συσκευής δεν είναι συμβατό, αν δεν διαθέτει ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης ή αν βρίσκεται για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός της περιόδου υποστήριξης του κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού (“OEM”). Η διαθεσιμότητα των ενημερώσεων μπορεί να διαφέρει, για παράδειγμα, ανάλογα με τη χώρα, την περιοχή, τη συνδεσιμότητα δικτύου, τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας (π.χ. για συσκευές με δυνατότητα κινητής τηλεφωνίας) ή τις δυνατότητες υλικού (όπως, π.χ., ελεύθερο χώρο στο δίσκο).

Λήξη υποστήριξης: ερωτήσεις και απαντήσεις

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της βασικής και της εκτεταμένης υποστήριξης;

  • Βασική υποστήριξη. Η Microsoft θα παρέχει βασική υποστήριξη για τουλάχιστον 5 χρόνια από την ημερομηνία γενικής διαθεσιμότητας ενός προϊόντος. Για παράδειγμα, αν αγοράσετε μια νέα έκδοση των Windows και πέντε χρόνια αργότερα κυκλοφορήσει μια άλλη έκδοση, θα έχετε άλλα δύο χρόνια υποστήριξης για την προηγούμενη έκδοση.
  • Εκτεταμένη υποστήριξη. Η Microsoft θα παρέχει εκτεταμένη υποστήριξη για τουλάχιστον 5 χρόνια από την ημερομηνία γενικής διαθεσιμότητας ενός προϊόντος.

Τι πρέπει να κάνω όταν η έκδοση των Windows που χρησιμοποιώ φτάσει στην ημερομηνία λήξης υποστήριξης;

Μπορείτε είτε να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη διαθέσιμη ενημέρωση ή service pack, είτε να κάνετε αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση των Windows. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα Τι σημαίνει ότι η έκδοση των Windows που διαθέτω δεν υποστηρίζεται πλέον;

Με ποιον τρόπο επηρεάζει την επιχείρησή μου η λήξη της υποστήριξης για τα Windows XP;

Μάθετε γιατί η Microsoft τερματίζει την υποστήριξη για τα Windows XP SP3 και το Office 2003, τι σημαίνει αυτό για εσάς και πώς μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να ξεκινήσετε τη μετεγκατάστασή σας.

Λήξη πωλήσεων

 

Με τη Λήξη πωλήσεων αναφερόμαστε στην ημερομηνία από την οποία και έπειτα μια συγκεκριμένη έκδοση των Windows δεν αποστέλλεται πλέον σε μεταπωλητές ή σε κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM). Παραδείγματα OEM είναι η Dell και η Toshiba — οι κατασκευαστές υπολογιστών που συνήθως προεγκαθιστούν λογισμικό .

 

Σε αυτόν τον πίνακα αναγράφονται ημερομηνίες λήξης πωλήσεων για συγκεκριμένα λειτουργικά συστήματα των Windows.

 

 

Λειτουργικά συστήματα και ενημερώσεις υπολογιστών-πελατών Ημερομηνία γενικής διαθεσιμότητας Λήξη πωλήσεων λογισμικού λιανικής πώλησης* Λήξη πωλήσεων για υπολογιστές με προεγκατεστημένα Windows
Windows XP 31 Δεκεμβρίου 2001 30 Ιουνίου 2008 22 Οκτωβρίου 2010
Windows Vista 30 Ιανουαρίου 2007 22 Οκτωβρίου 2010 22 Οκτωβρίου 2011
Windows 7 Home Basic, Home Premium, Ultimate 22 Οκτωβρίου 2009 31 Οκτωβρίου 2013 31 Οκτωβρίου 2014
Windows 7 Professional 22 Οκτωβρίου 2009 31 Οκτωβρίου 2013 31 Οκτωβρίου 2016
Windows 8 26 Οκτωβρίου 2012 31 Οκτωβρίου 2014 30 Ιουνίου 2016
Windows 8.1 18 Οκτωβρίου 2013 1 Σεπτεμβρίου 2015 31 Οκτωβρίου 2016
Windows 10 29 Ιουλίου 2015 Δ/Υ Δ/Υ

* Να θυμάστε ότι όταν το προϊόν λογισμικού λιανικής πώλησης φτάσει στην ημερομηνία λήξης πωλήσεων, εξακολουθεί να είναι δυνατή η αγορά του μέσω OEM (της εταιρείας που κατασκεύασε τον υπολογιστή σας) μέχρι να φτάσει η ημερομηνία λήξης πωλήσεων των υπολογιστών με προεγκατεστημένα Windows.

Λήξη πωλήσεων: ερωτήσεις και απαντήσεις

Για πόσο καιρό θα μπορούν οι OEM να πωλούν συσκευές στις οποίες είναι εγκαταστημένη μια προηγούμενη έκδοση των Windows;

Όταν η Microsoft θέσει σε κυκλοφορία μια νέα έκδοση των Windows, θα συνεχίσει να επιτρέπει στους OEM να πωλούν υπολογιστές με προεγκατεστημένη την προηγούμενη έκδοση για έως και δύο χρόνια μετά την ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας έκδοσης, εκτός αν υπάρξει κάποια διαφορετική ανακοίνωση. Ορισμένες εκδόσεις OEM των προϊόντων Windows περιλαμβάνουν δικαιώματα υποβάθμισης (όπως περιγράφεται στους όρους άδειας χρήσης για το λογισμικό). Τα δικαιώματα υποβάθμισης καθιστούν δυνατή τη χρήση προηγούμενης έκδοσης των Windows αντί του λογισμικού με άδεια χρήσης που είναι προεγκατεστημένο σε έναν νέο υπολογιστή. Για πρόσθετες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στο άρθρο Δικαιώματα υποβάθμισης.

Για πόσο καιρό θα μπορούν τα καταστήματα λιανικής πώλησης να πωλούν συσκευές στις οποίες είναι εγκαταστημένη μια προηγούμενη έκδοση των Windows;

Θα συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στους μεταπωλητές να πωλούν την προηγούμενη έκδοση των Windows για ένα έτος μετά την ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας έκδοσης.

Για πόσο καιρό θα είναι διαθέσιμα τα προγράμματα χορήγησης πολλαπλών αδειών χρήσης (Volume Licensing) για μια προηγούμενη έκδοση των Windows;

Για τα προγράμματα παραχώρησης πολλαπλών αδειών χρήσης (Volume Licensing), οι άδειες χρήσης θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες μέσω δικαιωμάτων υποβάθμισης μετά τη λήξη της γενικής διαθεσιμότητας. Η γενική διαθεσιμότητα των αδειών χρήσης για την προηγούμενη έκδοση των Windows θα σταματήσει μόλις γίνει διαθέσιμη η νέα έκδοση ή σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή καθορίσει η Microsoft. Ωστόσο, θα υπάρχουν διαθέσιμα μέσα για την τρέχουσα έκδοση, καθώς και για τις δύο προηγούμενες εκδόσεις.

Service pack και ενημερώσεις

 

Τα service pack και οι ενημερώσεις αποτελούν μέρος της διαδικασίας διατήρησης της ενημέρωσης των Windows Vista, Windows 7 και Windows 8. Τα service pack συνδυάζουν τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και διορθωτικά προγράμματα σε ένα πακέτο ή στοιχείο λήψης. Το service pack μπορεί να περιέχει βελτιώσεις ασφάλειας και επιδόσεων, καθώς και υποστήριξη για νέους τύπους υλικού. Για να εγκαταστήσετε το πιο πρόσφατο service pack για Windows Vista ή Windows 7 ή για να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη ενημέρωση για Windows 8, επισκεφτείτε το Κέντρο Service Pack.

 

 

Λειτουργικά συστήματα επιτραπέζιων υπολογιστών Ημερομηνία διαθεσιμότητας Η υποστήριξη έχει αποσυρθεί
Windows XP SP1 30 Αυγούστου 2002 10 Οκτωβρίου 2006
Windows XP SP2 17 Σεπτεμβρίου 2004 13 Ιουλίου 2010
Windows XP SP3 21 Απριλίου 2008 8 Απριλίου 2014
Windows Vista SP1 4 Φεβρουαρίου 2008 12 Ιουλίου 2011
Windows Vista SP2 26 Μαΐου 2009 Διαθέσιμα τώρα
Windows 7 SP1 22 Φεβρουαρίου 2011 Διαθέσιμα τώρα
Windows 8.1 18 Οκτωβρίου 2013 Διαθέσιμα τώρα
Windows 10, κυκλοφόρησαν τον Ιούλιο του 2015 Δ/Υ Δ/Υ

 

 

 

Service pack και ενημερώσεις: ερωτήσεις και απαντήσεις

Ποια είναι η πολιτική υποστήριξης για τα service pack των Windows;

Για τα Windows XP, Windows Vista, Windows 7 και Windows 8, η υποστήριξη λήγει 24 μήνες μετά την κυκλοφορία του επόμενου service pack ή στο τέλος του κύκλου ζωής υποστήριξης του προϊόντος, όποιο είναι πρώτο. Αν χρησιμοποιείτε λογισμικό χωρίς το πιο πρόσφατο service pack, δεν θα σας παρέχεται καμία ενημέρωση ασφάλειας ή μη ασφάλειας, αν και οι προϋπάρχουσες ενημερώσεις θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο άρθρο Πολιτική κύκλου ζωής υποστήριξης service pack.

Αν η έκδοση των Windows που χρησιμοποιώ παρέχει τακτικές ειδοποιήσεις ενημερώσεων, σημαίνει ότι έχω εγκαταστημένο κάποιο service pack;

Όχι απαραίτητα. Οι ειδοποιήσεις ενημερώσεων υποδεικνύουν μόνο ότι η υποστήριξη του λογισμικού σας δεν έχει λήξει. Για να εγκαταστήσετε τα πιο πρόσφατα service pack των Windows, ανατρέξτε στην ενότητα Κέντρο Service Pack.

Ποια είναι η πολιτική κύκλου ζωής υποστήριξης για τα Windows 8.1;

Μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες στη σελίδα Πολιτική κύκλου ζωής υποστήριξης των Windows 8.1.

Πού μπορώ να βρω πληροφορίες σχετικά με την υποστήριξη service pack για προϊόντα Windows Server;

Ανατρέξτε στον παρακάτω πίνακα για πληροφορίες σχετικά με την υποστήριξη service pack.

Λειτουργικά συστήματα διακομιστών Προηγούμενα service pack Τρέχον service pack και ημερομηνία διαθεσιμότητας Επόμενη ενημέρωση και εκτιμώμενη ημερομηνία διαθεσιμότητας
Windows 2000 Professional, Windows 2000 Server, Advanced Server και Datacenter Server SP3 ή προγενέστερο SP4 26 Ιουνίου 2003 Συνάθροιση ενημερώσεων 1 για το SP4 28 Ιουνίου 2005 Η υποστήριξη για τα Windows 2000 έληξε στις 13 Ιουλίου 2010. Η Microsoft δεν παρέχει πια δημόσιες μηνιαίες ενημερώσεις ασφαλείας ή service pack.
Windows Server 2003 SP1 SP2 13 Μαρτίου 2007 Δεν έχουν προγραμματιστεί πρόσθετες ενημερώσεις
Windows Server 2008 SP1 (Ο Windows Server 2008 κυκλοφόρησε μαζί με το SP1) SP2 26 Μαΐου 2009 Δεν έχει καθοριστεί ακόμα
Windows Server 2008 R2 Δεν υπάρχει SP1 22 Φεβρουαρίου 2011 Δεν έχει καθοριστεί ακόμα

Δικαιώματα υποβάθμισης των Windows

Για να χρησιμοποιήσουν προγενέστερες εκδόσεις του λογισμικού των Windows σε υπολογιστές στους οποίους έχουν εγκατασταθεί νεότερες εκδόσεις, οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν μια άδεια για δικαιώματα υποβάθμισης. Αυτά τα δικαιώματα υποβάθμισης διαφέρουν ανάλογα με το αν το λογισμικό αποκτήθηκε μέσω προγραμμάτων παραχώρησης πολλαπλών αδειών χρήσης (Volume Licensing), ΟΕΜ ή FPP. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτά τα δικαιώματα, ελέγξτε το ενημερωτικό υλικό για άδειες χρήσης δικαιωμάτων υποβάθμισης.

Πηγή: Microsoft Support